Slaný karamel
S tímhle článkem mám trochu zpoždění, protože kvůli Velikonocům vůbec nestíhám. Ale je tu. Slíbený slaný karamel.
Každý má trochu jiný návod, nebo postup, mně se slaný karamel nejvíc daří, když ho dělám od oka. Podělím se s vámi ale o recept od francouzské cukrářky, který je při zahřátí krásně tekutý, ale v pralinkách má ideální konzistenci.
- 200 g krupicového cukru
- 200 g smetany ke šlehání
- 150 g másla při pokojové teplotě (nakrájené na malé kousky)
- 5 g soli
Do
pánve nasypte cukr a nechte ho rozpustit, až má krásný hnědozlatý odstín. Cukr
zahřívejte pomalu, aby se rozpouštěl rovnoměrně. Dávejte pozor, aby odstín
nebyl příliš tmavý, karamel by pak byl hořký a na vyhození. Pokud se vám stane,
že cukr v téhle fází spálíte, musíte ho vyhodit a začít znovu (a dobře vyvětrat :-)). Osobně dělám
karamel nejradši v teflonové pánvi, protože se nikde nepřichytá a krásně
rovnoměrně se rozpouští. Svůj nejlepší způsob ale budete muset objevit sami :-)
Mezitím si v rendlíčku ohřejte smetanu až k varu.
Až karamel hezky zhnědne, nalijte na něj vařící smetanu a míchejte a míchejte. POZOR! Směs bude hodně pěnit, takže dávejte pozor, aby vám nevytekla. Raději směs na chvíli stáhněte z ohně a za stálého míchání zapracujte smetanu do karamelu.
Vraťte zpět na oheň a nepřestávejte míchat. Až budete mít krásně jednolitou směs, přidejte máslo a sůl a zase míchejte a míchejte, dokud směs nebude krásně hladká a jednolitá.
Pokud si chcete být jistí, že váš karamel bude dokonale hladký, nalijte horkou směs do vysoké nádoby a promixujte ponorným mixérem. POZOR! Směs je velmi velmi horká, takže dávejte dobrý pozor (popáleniny po karamelu podle mé zkušenosti pálí asi ještě deset hodin po úrazu :-)) Druhý pozor dejte na to, abyste ponorným mixérem nevehnali do směsi příliš bublin. Razantně by se snížila trvanlivost karamelu.
Nalijte do sklenice s pevným uzávěrem a po vychladnutí skladujte v lednici. Karamel v lednici ztuhne, takže pro použití je nutné ho lehce v mikrovlnné troubě zahřát.
Pro plnění do pralinek tedy zahřejte přiměřené množství na 28 °C.
Pokud chcete svoje pralinky ozvláštnit, přidejte do každé z nich na malé kousky nakrájené slané preclíky tak, aby zabíraly asi třetinu pralinky. Poté je zalijte karamelem a nechte v lednici zatuhnout.
Mám v záloze další náplně na přání, ale
pište svoje nápady, jaké náplně byste rádi ochutnali vy, na všechny se dostane :-)