Skladování pralinek
Dnes
vám povím něco ke skladování. Původně to měla být část online kurzu, ale už se
nevešla 😊
Pralinky neskladujte v lednici! Přílišné chladno a vlhko pralinkám vůbec nesvědčí. V lednici ztrácí lesk a mohou tvořit cukrový květ (co to je, se dočtete níže 😊).
Pralinky nenechávejte dlouho ani při pokojové teplotě, pokud ji máte víc než 22 stupňů. Pralinky mohou měknout a lehce tát, když je pak dáte do chladna, mohou vytvořit tukový květ. Ve větším horku se rozpustí úplně.
Skladujte je proto na suchém místě s teplotou 15 - 20 stupňů. Ideální je tedy suchý sklep nebo lednička na víno.
Květ
Asi jste si všimli, že se někdy na čokoládě udělá ošklivý šedivý povlak, nebo šedivé čáry či žilky. Tomu se říká květ (anglicky bloom), protože je tím ta čokoláda "prokvetlá". Květ může být buď tukový, nebo cukrový, ale oba jsou stejně ošklivé a vznikají nesprávnou manipulací s čokoládou.
Tukový květ vzniká hlavně při špatné temperaci, kdy jsou v čokoládě přítomny i nestabilní krystaly, které přechází do vyšší vazby. Způsobit ho může i špatné skladování, kdy čokoláda např. lehce roztaje a pak ztuhne, čímž uvolní tuk, který se dostane na povrch.
Cukrový květ vzniká v důsledku přílišné vlhkosti okolí. Cukr v čokoládě nasaje vlhkost a rozpustí se. Když se potom vlhkost postupně odpaří, cukr znovu vykrystalizuje ve větších krystalech a způsobí cukrový květ.
Jak vidíte, pralinky se dají znehodnotit i nesprávným skladováním. Je to další věc, na kterou je třeba si dát u pralinek pozor, no jo no... :-)