Ovocný gel
Čistě ovoce, žádná jiná chuť navíc. No kdo by to nezkusil?
Ovocný gel má v pralinkách spoustu využití. Když ho dáte do hořké čokolády, budou pralinky i pro vegany, nebo pro lidi s intolerancí na některou ze složek mléka. Nebo se výborně hodí pro pralinky s více náplněmi, jak si ukážeme někdy příště (třeba takový borůvkový cheesecake jako je nahoře ;-)).
Teď si uděláme mučenkový (marakujový) gel, který se skvěle hodí do bílé čokolády, protože příjemná nakyslost náplně výborně doplňuje sladkost bílé čokolády.
- 150 g marakujového pyré
- 80 g krupicového cukru
- 1,5 g agaru
Jako
želírovací prostředek v tomto případě používám rostlinný agar. Používá se
mnohem menší množství než třeba želatiny (agar je asi 8x silnější než želatina)
a hodí se výborně právě do ovocných gelů. Seženete ho v každé prodejně
zdravé výživy za pár korun :-)
Mučenkové pyré nalijte do rendlíku. V mističce smíchejte krupicový cukr a agar. Musíte opravdu pečlivě, aby pak ve směsi nezůstaly hrudky agaru. Směs nasypte k pyré a dobře rozmíchejte.
Směs
přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi dvě minuty, aby se agar
aktivoval. Poté směs vylijte na dobře umytý plech, aby směs co nejdříve
zchladla. Můžete i do misky, ale bude to trvat věčnost :-)
Až je směs studená, má konzistenci pevného želé. Sloupněte ji z plechu a dejte do sekáčku nebo foodprocesoru. Rozmixujte do krásně hladké směsi.
Voilá a můžete hned plnit.
Jakou náplň si dáme příště? Piště do komentářů :-)