Ovocný gel

22.02.2021

Čistě ovoce, žádná jiná chuť navíc. No kdo by to nezkusil?

Ovocný gel má v pralinkách spoustu využití. Když ho dáte do hořké čokolády, budou pralinky i pro vegany, nebo pro lidi s intolerancí na některou ze složek mléka. Nebo se výborně hodí pro pralinky s více náplněmi, jak si ukážeme někdy příště (třeba takový borůvkový cheesecake jako je nahoře ;-)).

Teď si uděláme mučenkový (marakujový) gel, který se skvěle hodí do bílé čokolády, protože příjemná nakyslost náplně výborně doplňuje sladkost bílé čokolády.

  • 150 g marakujového pyré
  • 80 g krupicového cukru
  • 1,5 g agaru

Jako želírovací prostředek v tomto případě používám rostlinný agar. Používá se mnohem menší množství než třeba želatiny (agar je asi 8x silnější než želatina) a hodí se výborně právě do ovocných gelů. Seženete ho v každé prodejně zdravé výživy za pár korun :-)

Mučenkové pyré nalijte do rendlíku. V mističce smíchejte krupicový cukr a agar. Musíte opravdu pečlivě, aby pak ve směsi nezůstaly hrudky agaru. Směs nasypte k pyré a dobře rozmíchejte.

Směs přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi dvě minuty, aby se agar aktivoval. Poté směs vylijte na dobře umytý plech, aby směs co nejdříve zchladla. Můžete i do misky, ale bude to trvat věčnost :-)

Žlutá na červené nejde úplně dobře vidět, že? :-D
Žlutá na červené nejde úplně dobře vidět, že? :-D

Až je směs studená, má konzistenci pevného želé. Sloupněte ji z plechu a dejte do sekáčku nebo foodprocesoru. Rozmixujte do krásně hladké směsi.

Voilá a můžete hned plnit.

Výsledný gel má ideální konzistenci do pralinek.
Výsledný gel má ideální konzistenci do pralinek.

Jakou náplň si dáme příště? Piště do komentářů :-)