Ovocná náplň
Každý máme rád nějaký druh ovoce. A i když se různé ovoce hodí k různému druhu čokolády, dnes vám prozradím svůj univerzální recept na ovocnou náplň.
Blíží se Valentýn, takže jsem si vybrala třešňovou náplň v bílé čokoládě, ale můžete použít ovoce, jaké máte rádi zrovna vy (maliny, ostružiny, marakuja, ananas...). V létě jsem si udělala do zásoby spoustu třešňového pyré, které mražené na rozdíl od mražených třešní drží intenzivní chuť.
Jo, jsem zastánce používání pyré. Doma dělaného nebo koupeného. Pyré má spoustu výhod. Jednak odpadá ta otravná práce s rozvařením a pasírováním ovoce (a ten nepořádek a úklid). Pak taky z čerstvého ovoce nikdy nevíte, kolik pyré uděláte, takže vážení pyré je mnohem přesnější. A nejdůležitější argument je, že pyré se dělá ze sezónního ovoce, takže budete mít intenzivní chuť ovoce i v zimě, kdy toho z čerstvého moc nevymáčknete.
Recept:
50 g třešňového pyré
100 g bílé čokolády
10 g medu
Při přípravě postupujeme jako u klasické ganache. Pyré s medem zahřejeme asi 30 vteřin v mikrovlnné troubě a nalijeme na čokoládu. Trpělivě mícháme, dokud nemáme krásnou lesklou akorát hustou směs.
Necháme zchladnout na cca 28°C, přelijeme do sáčku a naplníme pralinky. Dáme do lednice a počkáme, dokud se náplň na dotek nelepí. Pak můžeme zalít čokoládou.
P. S.: K ovocným náplním se výborně hodí i ruby čokoláda. Určitě ji někdy vyzkoušejte, ale mně dost vyhovuje bílá. :-)