O formy pečujeme s láskou
Je to jako se vším. Když někomu/něčemu věnujeme lásku a péči, tak se nám to vždy vrátí. A o formách na pralinky to platí stoprocentně :-)
Vždycky když mi u dřezu stojí štos špinavých forem, říkám si, že to prostě hodím do myčky a bude po problému. A nikdy to neudělám. Proč? Vždyť na obalu formy je napsané, že je vhodná do myčky nádobí.
No,
ano, materiál do myčky sice vhodný je, ale formu do ní nestrkejte. Neznám ani
nikoho, kdo by to dělal. V myčce totiž může forma utrpět (maličké)
škrábance, které na první pohled nebo po pár prvních umytích ani nepoznáte, ale
forma se tím nenávratně ničí. Pokud je forma i jen maličko poškrábaná, hůře se
z ní vyklápí pralinky a ty pak hlavně ztrácí lesk, který u nich tak
vyžadujeme :-)
Před prvním použitím opláchneme formu teplou vodou a důkladně vysušíme. Pak vezmeme vatu nebo vatový tampon a celou formu důkladně vyleštíme. Tím se jednak zbavíme i zbytečků vody (a jak jsme si už řekli, VODA JE PRO ČOKOLÁDU NEPŘÍTEL ČÍSLO JEDNA!), zbytků prachu a vůbec všeho, co by pralinkám bránilo v lesku. Až formu vyleštíme, položíme ji na linku vzhůru nohama, aby se nám v ní zbytečně neusazoval prach, zatímco budeme temperovat.
Pokud na tom skutečně trváte, můžete formu ještě vyleštit alkoholem - ale žádná vodka, ani slivovice ze sklepa. Světoví chocolatiers používají isopropylalkohol. Je to velmi efektivní odmašťovač, ale není nutný. Stoprocentního lesku docílíte i bez toho.
Když děláme pralinky, snažíme se, abychom měli formu co nejméně špinavou - to se snáz řekne, než udělá, já vím, ale čím víc se o to budete snažit, tím líp to půjde (ani mně to ještě úplně nejde J). Když bude po vyklopení pralinek forma celá špinavá, tak se samozřejmě nic neděje, ale jednak vyhodíte víc čokolády a taky tu formu budete umývat věčnost.
Máme vyklopené pralinky a špinavou formu. Do myčky ji nestrčíte, takže musíte ručně. Ale JEMNĚ! Pusťte si co nejvíc horkou vodu a formu v ní opláchněte. Valná část čokolády tím zmizí sama. Pak vezměte houbičku se saponátem a formu ze všech stran zlehka umyjte. Nemusíte umývat každou formičku zvlášť, leda by byly opravdu špinavé. Nikdy nepoužívejte drsnou stranu houbičky ani žádné abrazivní přípravky, poškrábali byste si formu.
Umytou formu nechte pár minut oschnout na odkapávači a poté důkladně osušte utěrkou. Protože ani usazený vodní kámen formě nesvědčí. :-) Čistou formu pak vždy skladujte vzhůru nohama, aby do ní zbytečně nesedal prach.
Před dalším děláním pralinek formu vytřete vlhkou papírovou utěrkou a pak vyleštěte. Nedá se nic dělat, leštit se musí vždycky, věřte mi. Je to vopruz, ale nezbytný.
Možná jste někde zaslechli, že formy nemáte po vyklepnutí pralinek umývat, protože v nich zůstane lehká vrstvička kakaového másla, která pomáhá, aby se pralinky leskly a lépe vyklápěly. Ne. Pokud jste profík (to pak ale nevím, co tu děláte :-)), pracujete s formami každý den a jinak udržujete formy v čistotě, fajn. Nemusíte je pokaždé umývat a leštit. Ale pokud děláte pralinky maximálně jednou týdně, měsíčně, ročně, tak je vždycky umyjte, jinak se vám tam nechytá ještě větší bordel.
A to
je dnes vše. :-)