Lískooříškový karamel

18.05.2022

Ořechové karamely jsou něco, do čeho jsem se poslední dobou vážně zamilovala. Mají dokonalou konzistenci karamelu a přitom výraznou ořechovou chuť. A na té já zrovna teď ujíždím 😊

Recept na slaný karamel tu už máte, ten všichni umíme, takže se pojďme posunout trochu dál.

  • 200 g cukru
  • 100 g vody
  • 90 g másla
  • 150 ml smetany 33%
  • špetka soli
  • 50 g 100% lískooříškové pasty

Už na začátku jsme si řekli, že ty pralinky děláme doma pro sebe a pro své okolí, takže si dopřejeme co nejlepší suroviny. Takže ani nemyslete na ochucovací pasty, které mají v lepším případě 30 % ořechové složky. Kupte kvalitní 100% ořechovou pastu, teď už je k dostání téměř všude (www.diana-company.cz, www.zdraveorechy.cz, www.svetplodu.cz, nebo na cukrářských eshopech). Ta chuť je neskutečná a můžete ji pak použít i třeba do ranní kaše nebo nedělní buchty 😊

Do malého kastrůlku nalijte smetanu a zahřejte k bodu varu. Mezitím si do většího hrnce nebo pánve nasypte cukr, přilijte vodu a zahřívejte, dokud se všechen cukr nerozpustí a sirup nedostane tmavě zlatý odstín.

Pak přilijte horkou smetanu a dobře rozmíchejte. Přiveďte k varu a nechte 2 - 3 minuty probublávat. Pak karamel nalijte do vysoké nádoby, dobře promixujte tyčovým mixérem a postupně přidávejte máslo, sůl a ořechovou pastu. Mixujte, dokud směs není hladká a lesklá. Nechte zchladnout na 28 °C.

Samozřejmě si můžete do pralinky ke karamelu přidat ganache podle svého výběru, nebo třeba lískový ořech. Nikdy se nebojte experimentovat 😉