Creme brulee
Máte rádi creme brulée? Křupavý karamelový na povrchu a vláčný něžně vanilkový uvnitř? Myslím, že ho nemají rádi jen ti, co ho ještě nezkusili 😊 Pojďme si tuhle dobrotu dát do pralinky.
Samotná náplň je docela sladká a není velmi výrazná, takže se podle mě ideálně hodí do hořké čokolády.
Nejprve si udělejme jednoduchý karamel
- 50 g cukru
- 10 g vody
Vodu s cukrem smíchejte v malém rendlíčku a pomalu zahřívejte, dokud sirup nedostane krásně zlatavý odstín. Pak jej (opatrně, je to příšerně horké, a navíc to lepí!) nalijte na silikonovou podložku. Položte rendlík, uchopte podložku za dva rohy a zvedněte ji. Chladnoucí karamel bude pomalu stékat po podložce a vytvoří co nejtenčí vrstvu, což potřebujeme. Necháme úplně zchladnout. Poté karamel rozbijeme na maličké kousíčky a dáme do misky.
Vytemperujeme malé množství čokolády a smícháme ho s kousky karamelu. Čokoláda zabrání karamelu, aby se roztekl, takže bude na skusu pěkně křupat. 😊 Do každé pralinky dáme lžičkou trochu směsi, aby zaplnila asi třetinu pralinky.
Dál budete potřebovat:
- půl vanilkového lusku
- 100 ml 33% smetany
- 180 g bílé čokolády