Creme brulee

26.04.2022

Máte rádi creme brulée? Křupavý karamelový na povrchu a vláčný něžně vanilkový uvnitř? Myslím, že ho nemají rádi jen ti, co ho ještě nezkusili 😊 Pojďme si tuhle dobrotu dát do pralinky.

Samotná náplň je docela sladká a není velmi výrazná, takže se podle mě ideálně hodí do hořké čokolády.

Nejprve si udělejme jednoduchý karamel

  • 50 g cukru
  • 10 g vody

Vodu s cukrem smíchejte v malém rendlíčku a pomalu zahřívejte, dokud sirup nedostane krásně zlatavý odstín. Pak jej (opatrně, je to příšerně horké, a navíc to lepí!) nalijte na silikonovou podložku. Položte rendlík, uchopte podložku za dva rohy a zvedněte ji. Chladnoucí karamel bude pomalu stékat po podložce a vytvoří co nejtenčí vrstvu, což potřebujeme. Necháme úplně zchladnout. Poté karamel rozbijeme na maličké kousíčky a dáme do misky.

Vytemperujeme malé množství čokolády a smícháme ho s kousky karamelu. Čokoláda zabrání karamelu, aby se roztekl, takže bude na skusu pěkně křupat. 😊 Do každé pralinky dáme lžičkou trochu směsi, aby zaplnila asi třetinu pralinky.

Dál budete potřebovat:

  • půl vanilkového lusku
  • 100 ml 33% smetany
  • 180 g bílé čokolády
Rozpulte vanilkový lusk, seškrábněte z půlky zrníčka a spolu se smetanou a prázdnou půlkou lusku je dejte do rendlíčku a zahřejte k varu, ale nevařte. Zakryjte fólií a nechte alespoň půl hodinky macerovat. Poté vytáhněte lusk a smetanu znovu zahřejte. Nalijte ji na bílou čokoládu a ideálně pomocí tyčového mixéru rozmíchejte do hladka. Počkejte, až bude mít náplň 28 °C a můžete plnit.