Čokoláda, čokoláda

20.09.2021

Po pauze jsem zpět! Než se po létě rozkoukáme a začneme tvořit umělecká díla, je čas doplnit zásoby 😊

V jednom z prvních příspěvků jsem psala, jakou zvolit čokoládu, čím se řídit a kdy experimentovat. Dnes se na to podívám ze svého pohledu, jakou čokoládu používám já, odkud ji nakupuji a proč. Můžete se tím řídit, nebo zvolit svou vlastní cestu. Je to úplně na vás 😊

Když jsem před pár lety zjistila, že by bylo fajn používat čokoládové pecky místo běžné tabulkové čokolády ze supermarketu, zašla jsem do nejbližších cukrářských potřeb a koupila půlkilovku od každého druhu značky Master Martini.

Čokoláda to není moc drahá, dobře se s ní pracuje, a i chuťově není špatná, i když se nejedná o žádný zázrak. Používala jsem ji tak dva tři roky do desertů a asi rok na pralinky, než mě napadlo se podívat na její původ. Společnost Master Martini vyrábí primárně oleje, tuky, margaríny apod. A pak vyrábí čokoládu a čokoládové substituty. Tyhle informace mě moc nenadchly, takže jsem se rozhodla pro kvalitnější alternativu.

Od té doby používám čokoládu Callebaut. Je to belgická čokoláda pro profesionály. Taky není příliš drahá (vlastně stojí skoro stejně jako Master Martini), ale je velmi kvalitní a výborně se s ní pracuje. Ostatně čokoládová královna Kirsten Tibballs je ambasadorem značky v Austrálii a Kirsten by nikdy nepoužívala nekvalitní čokoládu. 😊

Callebaut čokoláda má pro mě hned několik výhod. Předně mají na výběr z několika druhů od každé čokolády, takže si můžete vybrat, jaká vám nejvíc vyhovuje. A taky je vždy stejná. Chuťově i co do kvality. A nejlepší její vlastnost je, že není moc výrazná. Někdo to právě považuje za její slabinu, ale právě proto, že není výrazná, se výborně hodí na skořápky pralinek, nepřebije totiž její náplň.

No a co náplně? Musím se přiznat, že jsem dlouho zatvrzele odmítala používat jiné druhy čokolády. Ani nevím proč. Ale nedávno přišel čas vystoupit ze své komfortní zóny a začít objevovat nové chutě a nové možnosti. A tak jsem objevila čokoládu Carma a Cacao Barry. Na to, že nejím bílou čokoládu, je bílá švýcarská Carma úplně úžasná. Je o dost dražší než Callebaut, ale nedám na ni dopustit. No a Cacao Barry má tolik řad a chutí, že je budu postupně objevovat ještě dlouho.

Tak... vyjmenovala jsem vám tu několik značek čokolád, ale kde je koupit? Největší výběr čokolád mají momentálně na pastry.cz. Mám ten obchod ráda i proto, že jsou holky moc milé a vstřícné a balíček přijde od objednávky maximálně do dvou dnů. Odjinud čokoládu momentálně nekupuju, můžu je vřele doporučit.

Takže si doplňte suroviny a příští týden se můžete těšit na novou náplň. 😊