Bez kvalitní čokolády to nepůjde

28.12.2020

Vybrat správnou čokoládu je strašně důležité. Pro skořápku pralinky, ale i pro náplň. A hned teď zapomeňte na tabulkovou čokoládu!

Dobře, pokud začínáte a nechce se vám nic lepšího shánět, jen to prostě chcete zkusit, můžete použít hořkou čokoládu na vaření - ALE takovou, která má alespoň 50% čokolády a žádné přidané zbytečnosti (dTest už srovnání provedl za vás :-)). V případě hořké čokolády je to nejlevnější alternativa (cca 20 Kč/100 g) a na první pokus to stačí. V případě bílé a mléčné čokolády, ale musíte sáhnout po kvalitní rovnou.

Pokud jste se rozhodli, že vám to jde, baví vás to a bude to parádní dárek pro jakoukoli příležitost, dejte si tu práci a kupte v cukrářských potřebách kvalitní čokoládu. Nemusí být přímo belgická, nemusí být příliš drahá, ale nebudou v ní přidané zbytečnosti, bude se vám s ní dobře pracovat a hlavně bude výborně chutnat.

A až se rozhodnete, že výroba pralinek je skvělý koníček, čokoládu milujete a nevíte, jak jste bez toho mohli žít, experimentujte. Objednejte si malé sáčky různých čokolád a najděte si tu pravou, která vyhovuje zrovna vám a vašim náplním.

Proč ještě používat kvalitní čokoládu? Čokoláda, která je určena pro výrobu cukrářských výrobků má na obalu dvě klíčové informace - temperační křivku a tekutost. Temperační křivka (jak si vysvětlíme v dalších kapitolách) vám sdělí přesné teploty, za jakých čokoládu temperovat, tedy ohřát, zchladit, ohřát, aby se vytvořily pevné krystaly a pralinka se povedla (jak říkám, později si to detailně vysvětlíme ;-)). Tekutost (zobrazená ve formě kapiček) pak sděluje, k jakému účelu je čokoláda vhodná (čokolády s vysokou hustotou nejsou vhodné k výrobě pralinek, ale zase jsou vhodné k výrobě čokoládových ozdob).

Moje doporučení?

Čokoláda Callebaut - velmi kvalitní belgická čokoláda, která patří k těm levnějším (cca 35 Kč/100 g). Skvěle se s ní pracuje, má na výběr z několika druhů, včetně velmi populární ruby čokolády. Má jemnou a vyváženou chuť, takže se hodí prakticky k jakékoli náplni.


Čokoláda Belcolade - obdobně jako Callebaut kvalitní dostupná belgická čokoláda (cca 35 Kč/100 g). Je o něco sladší a tekutější než první zmíněná, takže se s ní pracuje o něco snadněji. Svou nepříliš výraznou chutí se rovněž hodí téměř ke všemu.

Čokoláda Cacao Barry - exklusivnější čokoláda, v ČR hůře dostupná (cena se pohybuje 45 - 65 Kč/100 g). Společnost Barry nabízí velké množství druhů, včetně single origin (čokoláda pouze z jedné oblasti). Je chuťově výraznější, a proto je třeba více dbát na její sladění s vhodnou náplní.


Na závěr zmíním exklusivní čokoládu značky Varlhona. V Česku není příliš dostupná, její cena se pohybuje 80 - 110 Kč/100 g. Jestli si chcete užít perfektní čokoládu, kupte si balíček pro své potěšení, ale pralinky z ní radši nedělejte (pokud nejste světový cukrář, ti prakticky jinou nepoužívají ;-))

čočky čokoládovny Varlhona mají ikonický tvar
čočky čokoládovny Varlhona mají ikonický tvar

A co vy? Jakou máte oblíbenou čokoládu? :-)